KAPPELIKIERROS

Näe minimalistisen arkkitehtuurin upeat yksityiskohdat ja hengähdä hetki rauhallisessa ympäristössä

KAKSI MODERNIA KAPPELIA JA HAUTAUSMAA

Vuonna 1807 vihittiin käyttöön arkkitehti Charles Bassin suunnittelema Turun hautausmaa. Yli kahdensadan vuoden aikana nykyisin 60 hehtaarin alueelle on suunniteltu ja rakennettu joukko kulttuurihistoriallisesti arvokkaita taideteoksia ja muistomerkkejä.

Opastuskierroksella tutustutaan hautausmaan kahteen moderniin kappeliin sekä osaan hautausmaan runsaasta taidetarjonnasta.

Hautausmaan kaksi siunauskappelia ovat tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. Erik Bryggmanin piirtämä Ylösnousemuskappeli on vuodelta 1941 ja professori Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli ja krematorio vuodelta 1967.

ERIK BRYGGMAN

Erik William Bryggman (7. helmikuuta 1891 Turku – 21. joulukuuta 1955 Turku) oli yksi varhaisimmasta funktionalismin edustajista suomalaisessa arkkitehtuurissa. Bryggman valmistui arkkitehdiksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1916 ja työskenteli aluksi Helsingissä. Vuonna 1923 hän perusti oman arkkitehtitoimiston Turkuun. Bryggmanin toimistossa työskenteli 4–5 suunnittelijaa. Siellä ovat työskennelleet muiden muassa arkkitehdit Pekka Pitkänen ja Olli Kestilä.

Bryggman pyrki suunnittelussaan säilyttämään rakennuspaikoilla vanhaa puustoa niin paljon kuin mahdollista. Kerrotaan, että hän kehotti rakennusmestareita välttämään vatupassin käyttöä, jotta seinäpinnasta tulisi elävä.

Useat Erik Bryggmanin suunnittelemat rakennukset kuuluvat kansainvälisen modernin arkkitehtuurin suojelu- ja tutkimusjärjestön Docomomon merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoimaan. Ylösnousemuskappeli on Bryggmanin tunnetuin työ.

PEKKA PITKÄNEN

Turkulainen professori Pekka Pitkänen (s.1927) on yksi merkittävimpiä suomalaisen modernin arkkitehtuurin edustajia. Hänen päätyönään pidetään Pyhän Ristin kappelin ja sitä ympäröivän hautausmaan laajennuksen suunnittelua (kappeli vuodelta 1967, hautausmaan laajennus 1964–1983).

JUSSI VIKAINEN

Johan (Jussi) Vieno Vikainen (4. syyskuuta 1907 Vehmaa – 7. marraskuuta 1992) oli suomalainen kuvanveistäjä. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1980. Vikainen valmistui Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1927 maalariksi, mutta jatkoi opintojen jälkeen kuvanveistoa palkitun kuvanveistäjän Aarre Aaltosen oppilaana.

Vikaisen kuuluisiin töihin kuuluu mm. Raivaajapatsas Paimiossa (1967) ja Bryggmanin suunnittelemanTurun Ylösnousemuskappelin hiekkareliefit (1939–1942). Hän on myös suunnitellut lukuisia sankaripatsaita ja Vasaramäen hautausmaalta löytyy lähes 50 hänen suunnittelemaansa veistosta tai reliefiä.

TURUN HAUTAUSMAA

Hautausmaantie 21, Turku

 • Kierroksen kesto

  1,5h

 • Hinta

  105 € (1-25 hlö)

 • Lähtöpaikka

  Hautausmaantie 21, Turku.

  Ylösnousemuskappelin portti hautausmaalle.

 • Palvelukielet

  Suomi, englanti.

  Kysy muista kielistä erikseen.

 • Huomioi

  Paikalle pääsee busseilla 12, 9 ja 99, bussipysäkki on suoraan portin kohdalla.

  Kappelikierros on mahdollista järjestää tiistaista-torstaihin, viikonloppuisin kappelit ovat käytössä, joten kierros voidaan järjestää vain ulkopuolella. Maanantaisin kappelit ovat suljettuna.