PAIMION PARANTOLA

Nauti Alvar Aallon modernista mestariteoksesta kaikilla aisteilla

HISTORIAA

Paimion parantola on tuberkuloosiparantolaksi suunniteltu moderni rakennus. Vuonna 1933 valmistunut rakennus on yksi Alvar Aallon arkkitehtuurin huipputeoksista. Funktionalismia edustava parantola yhdistää 1930-luvun lääketieteelliset näkemykset ja uuden arkkitehtuurin tutustumisen arvoisella tavalla.

Kierroksella nähdään arkkitehtuurin lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa sisustusta. Rakennuksen sisustuksessa on vielä jäljellä paljon alkuperäisiä huonekaluja ja valaisimia. Huonekaluja voidaan perustellusta syystä sanoa suomalaisen muotoilun pohjaksi. Potilaiden mukavuus ja toipuminen oli Aallon suunnittelussa merkittävä lähtökohta. Tämä näkyy esimerkiksi värivalinnoissa, joissa korostettiin rauhoittavia värejä.

PARANTOLAN NYKYINEN KÄYTTÖ

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön toiminta alkoi Paimion parantolassa 1.4.2014. MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö edistää sairaiden ja vammaisten sekä psyykkisissä ja sosiaalisissa vaikeuksissa olevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä mahdollisuuksia hyvään ja tasavertaiseen elämään. Lisätietoa lastenkuntoutus.net

Kaikki kierrokset ainoastaan oppaan kanssa! Omatoimisesti rakennuksia voi ihailla ulkopuolelta, mutta muistakaa, että ihmisten valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty! Kuvissa ei saa näkyä lainkaan ihmisiä. Sääntö on tiukka parantolassa oleskelevien perheiden yksityisyydensuojan vuoksi.

PAIMION PARANTOLA

Alvar Aallontie 275, Paimio

 • Kierroksen kesto

  1h-2h
  Peruskierros 1,5h

 • Hinta

  Peruskierros 1,5h
  90€ (1-6 hlö).
  Yli 7 hlö ryhmä 15 €/hlö.
  Yli 15 henkilön ryhmän ryhmänjohtaja ilmaiseksi.

  Kohokohdat-kierros 1h
  60€ (1-5 hlö).
  Vain 1-5 henkilön ryhmille, käydään niin monta huonetta kuin ajassa ehtii.
  Huom! Oppaan aikaa on varattu 60 min. Jos olette 10 min. myöhässä, kierros kestää 50 min.

  Teemakierros 2h
  120€ (1-6 hlö).
  Yli 7 hlö ryhmä 15 €/hlö +30€ kertamaksu
  Yli 15 henkilön ryhmän ryhmänjohtaja ilmaiseksi.
  Valitse kierroksen teema viidestä vaihtoehdosta.

  Maksu käteisellä. Laskutus mahdollinen yrityksille, 4€ laskutuslisä.

 • Lähtöpaikka

  Paimion parantolan pääovi.

 • Palvelukielet

  Suomi, englanti.

  Hyvissä ajoin etukäteen varattuna myös ruotsi, saksa ja italia.

 • Huomioi

  Kaikki kierrokset tulee varata etukäteen. Parantolassa ei ole paikalla päivystävää opasta. Opas tulee paikalle vain etukäteen varattuja kierroksia varten.

  Kesä–elokuussa 2018 yleiset kierrokset joka lauantai klo 10.00 ja sunnuntai klo 16.00, paitsi juhannusviikonloppuna. Näille kierroksille ei tarvitse ilmoittautua. Yli 15 hengen ryhmiltä toivotaan etukäteisilmoittautumista kaikissa tilanteissa.

  Parantolassa ei ole kahvilaa.

 • Poikkeukset

  Parantola on suljettu juhannuksena 22.-24.6.2018, ei kierroksia.